Apavu apskats - On Cloudflyer

On, vai pilnajā nosaukumā On Running. Šie skriešanas apavi piesaistīja uzmanību no pirmās dienas, kopš sāku strādāt MySport. Galvenokārt, sava radikāli atšķirīgā izskata dēļ. Tā kā līdz šīm ar On apaviem nebija sanācis izskriet, tad komunikācija ar klientiem par tiem nebija tā spīdošākā. Protams ievācu zināmu informācijas daudzumu vikipēdijā, un ražotāja mājaslapā, dažādos skriešanas blogos un podkāstos, bet ar to bija krietni par maz, lai spētu droši tos ieteikt.

Par pašu kompāniju nerunāsim neko gari. On nāk no Šveices, to dibinājis bijušais valsts ironman čempions Olivjē Bernārs ar diviem kompanjoniem. Kompānija ir ļoti jauna, tā dibināta 2010. gadā, un pa šo īso periodu tā sasniegusi vērā ņemamus rezultātus. Kaut vai fakts, ka Šveicē On pieder 40% skriešanas apavu tirgus daļa! Var to protams, norakstīt uz lokālo patriotismu, bet ar to noteikti būtu par maz.


On Running Cloudflyer


Kā galveno atšķirību no citiem apaviem, jāmin On apavu atšķirīgā zoles konstrukcija. Neiedziļinoties tehniskās niansēs, putu un gumiju ķīmiskajos sastāvos, jāatzīmē tikai divas svarīgākās lietas. Tā ir zoles, ja tā drīkst teikt, reljefa uzbūve, ko ražotājs sauc par CloudTec, jeb saīsināti Cloud, un plastikāta plāksne, jeb Speedboard, kas atrodas katrā modelī virs šiem kloudiem. Tas tad arī rada gan kardināli atšķirīgu apavu uzbūvi un izskatu, gan diezgan jūtami atšķirīgas sajūtas, kad skrienat ar tiem.

On filozofija-nav vienas konkrētas skriešanas tehnikas, bet gan miljons dažādu skriešanas tehniku, un mūsu apavi ļauj jums skriet tā, kā jūs to vēlaties, nevis tā, kā to vēlas apavi.

Lielākajai daļai skriešanas apavu ražotāju, ir kāds modelis, nosauksim to par flagmani, ap kuru tiek būvēts viss pārējais apavu segments. On, tādu vienu centrālo apavu nav, tie patiešām ir ļoti atšķirīgi. Līdz ar to, ņēmām uz šo brīdi pirktāko modeli pie mums, MySport veikalā. Ar to tad arī sāksim.


On Cloudflyer, dāmas un kungi! Uz šī raksta brīdi, ir izskrieti 3 treniņi ar šo modeli, izmantojot dažādus segumus, dažādus tempus, un kas svarīgi, dažādus laikapstākļus. Kādas tad ir sajūtas?

  1. Asfalts

Pirmās pozitīvās sajūtas man rodas jau pie Cloudflyer uzvilkšanas. Gandrīz visos apskatos par šiem apaviem tika uzslavēta to ērtība un komforts, kad tos pirmo reizi pielaiko. Teikšu godīgi, tie ir izcili ērti. Pirmā doma, ka šie noteikti būs labi arī kā ikdienas apavi. Ar izcilu šveiciešu rūpību ir nostrādāta katra detaļa, sākot no iekšpuses, līdz papēža ietvaram, kas skriešanas apaviem sevišķi svarīgi. Varbūt vienīgā nianse, kas būtu jāņem vērā pie pielaikošanas, pēdas ārējās malas lielā kaula atbilstība apaviem. Dažās atsauksmēs bija norādes, ka, ja tas nepieguļ precīzi, tad var radīt berzējošu sajūtu. Man ar to problēmu nebija, līdz ar to, ķeramies pie skriešanas.

Pirmās sajūtas, ir ļoti savādas, vai ja precīzāk, tās ir atšķirīgas no līdzšinējām. Skrienot tempa robežās 5:30-6:00 min/km ļoti jūtamas šīs zoles tehniskās atšķirības. Es burtiski jūtu šos Cloud jeb mākoņus zem pēdām. Vēlāk, pēc noskrietiem 4-5km, šī sajūta izlīdzinās, un skriešana kļūst tuvāka tām sajūtām, kādas ir ar, ja tā var teikt, klasiskiem apaviem. Svarīgākais – šie apavi ir mega stabili, kas daudziem varētu būt svarīgi.  Šajā tempā apavus noteikti ierindotu komforta kategorijā, jo solis šajā tempā veidojās viegli, stabili, un, ja skrienot klausāties mūziku, tad te gandrīz vai varētu arī beigt, jo visu jau noskaidrojām. Tad uzskrēju nedaudz fiksāk, tempā 4:30-5:00 min/km. Arī šajā tempā Cloudflyer vēl bija gana paklausīgs, bet jāsaka godīgi, tā manuprāt ir šī modeļa galējā  ātruma robeža, jo pie tempa 4:30 tas jau vairs nepalīdz, bet vienkārši veic sava veida transporta funkciju. Skriet var, bet vai vajag? Īsu brīdi ieslēdzoties uz 3:30, manas domas tikai apstiprinās, jo vismaz man rodas sajūta, ka apavi pie šī tempa kļūst 2 reizes smagāki, kas liecina, ka jābeidz trakot, un jāieskrien takās.


Skriešanas apavo On Cloudlfyer


  1. Takas

Tikko nogriezos no asfalta uz zemes ceļa, šī nedaudz atšķirīgā sajūta, ko sniedz Cloudflyer zoles konstrukcija, pilnībā pazuda, taču saglabājās izcila stabilitāte. Atkārtojot tempus, līdzīgi kā uz asfalta, skriet bija ļoti komfortabli, un vismaz man, temps zem 4:30 uz grants ceļa bija atsaucīgāks, nekā uz asfalta, kas varbūt nedaudz dīvaini, bet tās manas individuālās sajūtas, kādam citam, pieņemu, tās būtu citādas. Ieskrienot nedaudz stāvākās taciņās, gan noskrējienos, gan uzskrējienos apavi uzvedas ļoti droši un stabili. Te gan jāpiebilst, bija sausi laikapstākļi, un, attiecīgi ļoti lietainā laikā, manuprāt, tas varētu krietni pamainīties uz slikto pusi, jo Cloudflyer tomēr nav treila apavs pēc definīcijas.


On cloydflyer skriešanas apavi


  1. Stadions

Ļoti labas sajūtas pie tempa 5:00 un +. Viss kas ātrāk, tomēr man īsti negāja pie sirds, jo gan apavu amortizējošās sajūtas, gan stadiona seguma atsaucība pret kājām, vairāk spēlēja pret, nevis par. Izskrienot pāris taisnes tempā 3:15, atkārtot vairs negribējās, jo tas varētu beigties traumpunktā. Manas sajūtas - labi iesildīšanās, atsildīšanās apavi stadionā, plus lēni, ilgi apjoma darbi tempā 5:00min/km un lēnāk.



Gala secinājums

On Cloudflyer noteikti ir iekļaujams vēlmju sarakstā, ja jūsu pamata skriešanas temps ir zonā 5:00 un +, un ja jums nepieciešams pēdas velves atbalsts. Neskatoties uz to, ka ražotājs Cloudflyer neirindo starp saviem stiprākā atbalsta apaviem, tas ir ļoti stabils uz visiem segumiem, un pat iesācējiem neradīsies problēmas ar pēdas stabilitāti. Pats labprāt izmantošu kādu no On modeļiem savos skriešanas treniņos, gluži vienkārši, lai tos dažādotu, un ļautu pēdām, kas ir skriešanas galvenais instruments, sajust diezgan jūtamu atšķirību. Šādas izmaiņas, manuprāt, ļauj izvairīties no sīkām, vai ne tik sīkām mikrotraumām, kas samērā bieži piemeklē skrējējus.

Cloudflyer virsma veidota no dubulta auduma sieta, kas, manuprāt, ļauj skriet ar tiem burtiski visu sezonu, kas mūsu mainīgajos laikapstākļos ir svarīgs faktors.

Labs uz asfalta, izcils uz grants, nedaudz šaubīgs takās, un nečīkst, ja tiek ievests stadionā! Un kas nav mazsvarīgi, tas ir stila pērle arī ārpus skriešanas aktivitātēm! Tāds manuprāt, ir On Cloudflyer!

Visiem skriet!

Jānis Gailis/MySport

 


 

Atstāt komentāru