16 ieteikumi kā atgūt motivāciju

Ja Tu esi skrējējs iesācējs, vai -  ja Tu jau kādu laiku skrien, bet Tev ik pa brīdim zūd motivācija vai vēlme to turpināt darīt, iespējams, Tev saņemties palīdzēs šie mūsu 16 ieteikumi!

  1. Apņemies piedalīties!

Reizēm nekas nevar motivēt skrējēju vairāk kā maksas reģistrācija sacensībām. Nav svarīgi, vai tas ir maratons, 5km distance vai krosu sacensības. Ja Tu esi samaksājis naudu no savas kabatas, pateicis citiem, ka piedalīsies, tad tagad nekas cits vairs neatliek – jāskrien!

  1. Skrien kopā ar draugiem!

Vienaudžu spiedienam ne vienmēr jābūt negatīvam. Šoreiz tieši pretēji, ja Tu apņemies doties skriet ar draugiem, ir grūtāk atrast ieganstus, kāpēc šodien tik ļoti negribas skriet. Jūs varat kļūt par treniņpartneriem, atbalstītājiem un atgādinājumu, ka nekas nav neiespējams. Kā arī vainas apziņas un kauna faktors var Tevi pozitīvi motivēt, jo Tu taču negribi sagandēt kāda plānus!

Skriešana kopā ar draugiem

3. Ievies treniņos dažādību!

Daudziem skrējējiem apnīk jau ierastais maršruts vai treniņš. Tāpēc ļoti svarīgi ir savos treniņos iekļaut, piemēram, ātruma darbu, skrējienu pret kalnu vai atjaunošanās skrējienus, lai uzturētu sevi motivētu un ieinteresētu. Treniņu dažādība palīdz attīstīt arī dažādas muskuļu grupas, kas nepieciešamas izturībai un spēkam.

  1. Izmanto tehnoloģijas!

Ja zūd motivācija skriet, dodies skriet ar savu viedtālruni! Mūsdienās tik daudzas aplikācijas piedāvā laika un distances mērīšanas funkcijas, motivējošus padomus katrai dienai vai vienkārši – mūzikas klausīšanās opciju. Protams, arī GPS pulksteņi ir veids, kā sekot līdzi savām aktivitātēm un uzturēt sevi motivētu.

  1. Klausies mūziku!

Nav taču nekāds noslēpums, ka mums katram ir dziesmas, pie kurām, gribot, negribot, nākas dejot. Kādēļ gan neiekļaut šīs dziesmas savā skriešanas “plejlistē”, lai tās uzlabotu garastāvokli vai palīdzētu noskriet vēl to nākamo kilometru? Tā kā mūzikai ir ļoti liela ietekme uz mūsu emocijām, noteiktas dziesmas var mums palīdzēt skriet vēl ātrāk vai tālāk.

Skrienot klausīties mūziku    6. Uzlabo savu garīgo veselību skrienot!

Lai gan skriešana var nereti mūs nogurdināt fiziski, tai ir spēja enerģizēt mūs garīgi. Skriešana palīdz atbrīvoties no liekā stresa, uzlabo nakts miega kvalitāti, kā arī nomierina prātu. Uzlabota garīgā veselība un pozitīvisma lādiņš var būt spēcīgi motivatori!

  1. Vizualizē vēlamo rezultātu!

Ja Tavs mērķis ir zaudēt svaru skrienot, palīdz, ja Tu iztēlojies savu mīļāko kleitu vai džinsus, ko atkal vēlies uzvilkt mugurā. Ja Tavā prātā visu laiku būs konkrētais attēls, tas palīdzēs virzīties nospraustā mērķa virzienā.

  1. Izbaudi laiku tikai sev!

Sabiedrībā, kurā visu laiku esam savienoti “mākonī” vai pieslēgti “tīklam”, nereti ir grūti atrast laiku sev. Izmanto skriešanu kā ieganstu, lai atslēgtos no visa un veltītu laiku sev un savām pārdomām. Varbūt pat domā par to kā sava veida meditāciju kustībā.

  1. Atalgo sevi!

Ja Tev sāk aptrūkties motivācijas, iespējams ir pienācis laiks norunai ar sevi. Piedāvā sev atalgojumus, kad sasniedz stūrakmeņus savā treniņplānā. Balvas skrējējiem dod stimulu un iespēju parādīt apkārtējiem savus sasniegumus.

10. Paļaujies uz emocijām!

Pētījumi apgalvo, ka skrējējus motivē arī iekšējie faktori, kā piemēram, lepnums un prieks par darbību. Ļauj savam ego reizēm pārņemt kontroli, kad meklē motivāciju nākamajam skrējienam. Lepojies ar savām sportiskajām spējām un nebaidies izrādīt savas veiksmes, lai saglabātu savu motivāciju augstā līmenī.

11. Iegādājies jaunu ekipējumu!

Gluži kā jauns uzvalks vai kleita liek mums justies pārliecinātākiem par sevi, jauns skriešanas ekipējums var mūs iedrošināt uzvilkt skriešanas apavus un doties skriet. Ja skriešanai paredzēto ekipējumu atstāj kaut kur ārā no skapja, redzamā vietā, tas var palielināt mūsu motivāciju nākamās dienas skrējienam.

Skriešanas ekipējums

   12. Uzlabo veselību!

Skriešana ne tikai palīdz zaudēt svaru, bet arī nostiprināt imūnsistēmu un vispārējo veselību. Skriešana var uzlabot asins un skābekļa cirkulāciju ķermenī, kā arī uzlabot Tavu metabolismu. Cilvēki jebkurā vecumā var skriet, lai rūpētos par savu veselību.

13. Atrodi treneri!

Reizēm viss, kas nepieciešams, lai piedabūtu sevi pie skriešanas, ir profesionālis, kurš var pārbaudīt Tavas spēju robežas. Atrodi iedvesmu, sadarbojoties ar treneri, paļaujies uz viņu, un ļauj viņam Tevi iedrošināt. Kad Tev apkārt ir skrējēji ar pozitīvu attieksmi un kaislību pret sportu, Tu vari baroties no viņu pozitīvās enerģijas un uzņemt nepieciešamo iedvesmu.

14. Uzstādi mērķus!

Kad Tu uzstādi sev reālistiskus un sasniedzamus mērķus un koncentrējies uz ceļu līdz tiem, tie motivē Tevi skriet. Atceries savus labākos rezultātus, jo nav labākas sajūtas par uzlabojuma novērošanu.

15. Padari treniņus jautrus!

Skriešanai nevajadzētu kļūt par nospiedošu obligāciju. Padari savus skrējienus interesantākus, iekļaujot tajos spēles (piemēram, saskaiti melnās mašīnas 5min laikā), izpētot jaunas vietas un varbūt pat palēkājot pa peļķēm, jo darīt vienu un to pašu reizi pēc reizes taču ir tik garlaicīgi!

16. Iztēlojies finiša līniju!

Neatkarīgi no tā, vai skrien kopā ar tūkstošiem citu cilvēku vai vienatnē cauri savam rajonam, finiša līnijas iztēlošanās var palīdzēt Tevi motivēt. It īpaši, kad skrien viens, nospraud sev prātā finiša līniju un domā par to, kad paliek grūti skrējiena laikā. Iedomājies, cik labi jutīsies, kad būsi to sasniedzis!

Iztēloties finiša līniju skrienot

  • Ceram, ka kaut kas no šī saraksta palīdzēs atrast motivāciju arī Tev!
  • Ja vēlies uzzināt kaut ko vairāk, apbalvot sevi ar jaunu ekipējumu vai vienkārši aprunāties par motivāciju, droši ienāc pie mums veikalos Dārzciema 60 un Pārdaugavā t/c A7.

* Rakstu sagatavojis un publicējis SIA MySport. Rakstu pārkopēt un pārpublicēt ir stingri aizliegts.

Atstāt komentāru