Kā izvēlēties distanču slēpošanas inventāru

Distanču slēpošana ir viens no populārākajiem ziemas sporta un brīvā laika pavadīšana veidiem. Distanču slēpošana ir ļoti veselīgs sporta veids, kā arī slēpojot tiek nodarbinātas visas lielākās muskuļu grupas. Šo burvīgo sporta veidu var baudīt neaktarīgi no vecuma un fiziskās sagatavotības.

Distanču slēpošanas pozitīvie aspekti:

  • Kustības svaigā giasā, kuru laikā tiek nodarbinātas visas lielākās muskuļu grupas (90% no muskuļiem);
  • Distanču slēpošana ir ideāls izturības treniņš jauniem un veciem
  • Slēpojot ir mazs risks gūt traumas, jo slodze ir vienmērīgi sadalīta. Nav lielas slodzes uz ceļiem un locītavām;
  • Slēpojot ar distanču slēpēm stundas laikā tiek sadedzinātas 500 – 1200 kcal;
  • Ar distanču slēpošanu var nodarboties visa ģimene;
  • Ar distanču slēpošanu var nodarboties ne tikai labi sagatavotās trasēs, bet slēpot var arī pa meža ceļiem, takām un pļavām.

Distanču slēpošanas inventārs

Kā izvēlēties distanču slēpošanas inventāru

Distanču slēpošanas inventāra izvēle nav sarežģīts bet tomēr atbildīgs process. No tā ir atkarīgs vai no slēpošanas jūs gūsiet baudu un prieku.

Iegādājoties distanču slēpošanas inventāru jums vajadzētu sev definēt, kādam mērķim vēlaties šo inventāru iegādāties. Tas noteikti palīdzēs jums izvēlēties piemērotāko inventāru.

Jūsu mērķis?

  • Pārgājieniem. Mērķis slēpot pa nesagatavotām trasēm, dziļu sniegu pa mažiem un pļavām
  • Veselībai. Mērķis uzturēt sevi labā fiziskā formā, uzlabot patreizējo fizisko sagatavotību
  • Sagatavošanās process kādam citam sporta veidam. Ziemas sezonā distanču slēpošanu izmantojat, kā daļu no sagatavošanās procesa citam sporta veidam vasaras sezonā (velo, moči, airēšana)
  • Fitnesam. Mērķis uzturēt sevi labā formā un reizi nedēļā vai divās piedalīties kādā no tautas slēpojumiem
  • Sportam. Mērķis uzrādīt pēc iespējas augstāku rezultātu sacensībās

Kādā solī slēposiet?

  • Iesiet pārgājienā ar slēpēm?
  • Klasiskajā solī?
  • Slidsolī?

 

Slēpošana klasiskājā stilā līdzinās nūjošanai, tikai solis ir garāks, slīdošāks un balsts ar rokām ir uz nūjām. Atspēriena brīdī priekšējās kājas pēda ir jāspiež uz leju. Pārceliet visu ķermeņa svaru uz šo atspēriena kāju, nedaudz noliecieties uz priekšu un tad aizmugurējo kāju speriet uz priekšu, ļaujot slēpei izslīdēt. Rokām un kājām jākustas ritmiskā kustībā.

Slēpošana slidsolī līdzinās slidošanai, tikai šī slida ir ļoti gara un slēpju zābaka papēdis brīvi staigā. Slēpojot pareizi aiz jums sniegā paliks nospiedumi, kas veidos skujiņu.

Kā izvēlēties distanču slēpes un pareizo slēpju garumu

Galvenā atšķirība starp slidsoļa un klasiskā stila slēpēm ir tāda, ka slidsoļa slēpes ir cietākas un īsākas nekā klasiskā stila slēpes. Klasiskā soļa slēpes, savukārt, ir garākas un mīkstākas. Klasiskā stila slēpēm ir atspēriena zona, kura tiek smērēta ar speciālām atspēriena smērēm, kas atspēriena brīdī neļauj slēpēm slīdēt atpakaļ.

Klasiskā stila slēpes jāizvēlas aptuveni 15-25 cm, bet slidsoļa slēpes aptuveni 10 cm virs auguma. Garākas slēpes labāk slīdēs, bet tās arī prasīs no slēpotāja labāku tehnisko izpildījumu. Slēpotājiem ar augumu virs 185 cm jāizvēlas garākās slēpes, jo distanču slēpes klasiskajā solī ražotas līdz 210 cm, bet slidsolī līdz 192 cm. Slēpotājiem ar lielāku svaru ieteicams izvēlēties garākas slēpes.

Infografika Kā izvēlēties distanču slēpes

 

 

Distanču slēpošanas inventāra izvēle šobrīd ir ļoti liela, tāpēc katrs slēpotājs var atrast sev vispiemērotāko. Distanču slēpju cenas šobrīd svārstās no 55- 600 Eiro. Katram no lielajiem ražotājiem ir dažādi modeļi, kas piemēroti dažādiem slēpotājiem. Galvenās atšķirības, kas veido slēpju cenas sastāda slēpes karkass un tā materiāls, slēpes svars, slīdvirsmas materiāls un tās apstrāde. Ejot pa cenām uz augšu slēpes paliek, vieglākas, ātrākas un vieglāk vadāmas.Pārgājienu slēpes

Slēpes no 55-129 Eiro vēl neiedalās pa soļiem. Tās visas ir tā saucamās Touring jeb pārgājienu slēpes. Šādas slēpes ir
piemērotas tiem, kas distanču slēpošanu izvēlas veselībai un pārgājieniem. Šīs slēpes ir nedaudz platākas kā pārējās, lai nodrošinātu papildus stabilitāti, bet pietiekami šauras, lai varētu slēpot pa sagatavotu klasiskā soļa trasi. Visas šīs slēpes vairāk līdzinās klasiskā soļa slēpēm nevis slidsoļa slēpēm. To izliekums ir mazs, tās ir samērā tuvu sniegam, lai varētu pēc iespējas vieglāk veikt atspērienu. Šīs slēpes ir pieejamas arī ar, tā saucamo, „zvīņu”, kas nodrošina to, ka slēpes neslīd atpakaļ.

 

Universālās slēpes

 

 

Slēpes no 129-290 Eiro piemērotas slēpotājiem, kuri slēpo pa sagatavotām trasēm un zin kādā solī vēlas slēpot. Šīs slēpes jau iedalās pa soļiem. Šīs slēpes slīdēs un „strādās” krietni labāk nekā lētākas slēpes un tiem kas plāno slēpot regulāri sagādās krietni lielāku baudu nekā pārgājienu slēpes. Tuvāk 290 eiro slēpes jau ir iespējams izvēlēties arī pēc slēpotāja svara.Slidspļa slēpes

 

 

 

 

 

Slēpes no 290-600 Eiro ir sacensību slēpes, kuras izmanto augstākā līmeņa sportisti.

Šīs slēpes ir ļoti vieglas un ļoti ātras.
Šīs slēpes ir iespējams atlasīt katram slēpotājam individuāli, jo tiek ražotas ar dāzādām cietības pakāpēm, dažādām trasēm un dažādiem laika apstākļiem. Šīs slēpes ir piemērotas arī tiem, kas nepiedalās sacensībās, jo atšķirībā no kalnu slēpēm distanču sacensību slēpes, atvieglos slēpošanu arī jebkuram iesācējām, jo tās precīzi atbilst augumam un svaram, ir vieglas, labi slīd un tās ir ļoti viegli vadīt.

 

Kā izvēlēties distanču slēpju zābakus

Ir pieejami četru veidu distanču slēpošanas zābaki: touring jeb pārgājienu zābaki, klasiskajam solim, slidsolim un universāli jeb combi zābaki. Klasiskā soļa zābaki ir zemāki un ar mīkstu zoli, lai varētu vieglāk veikt atspērienu. Slidoļa zābaki ir augstāki, ar potītes stabilizatoru un cietu zoli. Šie zābaki nodrošina ļoti labu stabilitāti. Combi zābakiem potītes daļas ir tāda pati kā slidsoļa zābakiem, bet zole ir mīksta, lai varētu veikt atspērienu arī klasiskajā solī. Touring zābaki ir salidzinoši zemi un ar mīkstu zoli un pamatā ļoti līdzinās klasiskā soļa zābakiem. Atšķirībā no klasiskā soļa zābakiem šie zābaki ir siltāki un arī smagāki, jo vairāk piemērot slēpotājiem iesācējiem. Dažiem no šiem zābakiem ir arī nelieli potītes stabilizatori, kas ļauj vieglāk slēpot slidsolī.

 

Pārgājienu zābaki Slēpošanas zābaki klasikai Universiāli slēpošanas zābaki Slēpošanas zābaki slidsolim

 

 

 

 

 

 

Kā izvēlēties distanču slēpju stiprinājumus

Izvēloties zābaku ir jābūt arī skaidrībai par to kādus slēpju stiprinājumus izmantosiet. Ir divu veidu stiprinājumi: NNN un SNS. NNN šobrīd ir pārņēmusi 80% tirgus, bet SNS sistēmu izmanto Salomon, Atomic un dažas citas mazākas kompānijas. NNN sistēmai lielākā daļa no stiprinājumiem šobrīd tiek uzmontēti (nav vairs jāskrūvē) uz plates, kas ir pielīmēta pie slēpes. Gan NNN, gan SNS sistēmas stiprinājumi ir pieejami gan slidsolim, gan klasiskajam solim, gan pārgājienu slēpēm. Galvenā starpība starp klasiskā stila un slidsoļa stiprinājumiem ir priekšējā gumija, kas klasiskajam stilam ir daudz mīkstāka un ļauj vieglāk veikt atspērienu. Slidsoļa stiprinājumiem NNN sistēmai ir viena papildus gumija un SNS sistēmai otrs dzelzītis, kas slēpi labāk notur pie zābaka un ļauj vieglāk kontrolēt slēpi. Rottefella stiprinājjumi

Kā izvēlēties distanču slēpošanas nūjas un to garumu

Vēl joprojām populārs ir uzskats, ka nūjas jāizvēlas tik garas tā, lai tās ir līdz padusei. Šobrīd rekomendējamie nūju garumi ir nedaudz mainījušies. Klasiskajā stilā nūju garuma aprēķina formula ir šāda:

  • jūsu augums X 0.83-0.85
  • Slidsolī Jūsu augums X 0.89-0.92.

Šis garums tiek rēķināts no nūjas apakšējā metāla gala līdz vietai, kur pie nūjas roktura stiprinās siksniņa jeb cimdiņš.Kā izvēlēties nūjas klasiskajam stilam:

 

Cross Country Ski Pole Size Chart

 

Distanču slēpošanas nūju cenas ir atkarīgas no to materiāla. Vienkāršākās nūjas ir no alumīnija un stikla škiedras, bet advancētāko modeļu nūjas ir no oglekļa šķiedras. Jo vairāk oglekļa šķiedras ir nūjās jo vieglākas un cietāks tās ir. Jo vieglākas ir nūjas, jo mazāk jums nogurst rokas slēpjot ilgāku laiku. Jo cietākas ir nūjas, jo labāka ir enerģijas pārnese un līdz ar to jūsu atspēriens izdodas krietni spēcīgāks.

Atstāt komentāru