Kā izvēlēties distanču slēpes

Dinamiskas, brīvas kustības, kas Jums ļaus slīdēt pāri pakalniem, aizsalušiem ezeriem, traukties pa piebrauktiem ceļiem, iemītām takām vai sagatavotām trasēm. Distanču slēpošana ir lielisks veids kā izbaudīt dabas dāvātās sniegotās ainavas. Lai izbaudītu šo fantastisko sporta veidu, ir svarīgi izvēlēties pareizā tipa, garuma un cietības distanču slēpes.


Jau iepriekšējā rakstā par to kā izvēlēties distanču slēpošanas inventāru mēs iesākām par to kā izvēlēties distanču slēpes. Šajā rakstā esam sagatavojuši plašāku informāciju par to kā izvēlēties slēpes.

Kā izvēlēties distanču slēpes

Distanču slēpes mēs varam iedalīt vairākās lielās grupās: klasiskā soļa, slidsoļa, pārgājienu, backcountry un universālas slēpes.

 

Kā izvēlēties distanču slēpes klasiskajam solim

Vispārīgi: Klasiskais stils ir tradicionālais slēpošanas stils. Klasiskajā stilā parasti slēpo pa sagatavotām trasēm, iemītām takām vai ceļiem, pa pļavā vai gar jūru iebrauktām slēpju sliedēm. Klasiskā stila slēpes izmanto arī nopietniem treniņiem un visaugstākā līmeņa sacensībās.

Kā izvēlēties izmēru: Slēpes klasiskajam solim ir jāizvēlas ņemot vērā jūsu augumu un svaru. Katrs ražotājs veido savu tabulu ar ieteicamajiem izmēriem, bet lai neapjuktu šajās tabulās mēs iesakām izvēlēties klasiskā soļa slēpes aptuveni 15-20 cm virs auguma. Ja vēlaties iegādāties nopietnākas slēpes sacensībām, tad iesakām slēpes 20-25 cm virs auguma un atlasītas atbilstoši jūsu svaram.

Izvēloties klasiskā stila slēpes ir jāņem vērā arī slēpotāja svars, jo šīs slēpes atšķiras arī pēc cietības. Katrs slēpju ražotājs tabulā parasti norāda kādam svaram katrs no izmēriem ar attiecīgo cietības indeksu atbilst. Apmeklējot kādu no mūsu veikaliem mūsu slēpju speciālisti piemeklēs Jums atbilstošās cietības slēpes, izmantojot stendu kur Jums jākāpj virsū vai arī elektronisko mērierīci Skiselector.

Slēpes slīdvirsma: Klasiskajā solī slēpes vidusdaļā ir atspēriena zona. Atspēriena zonā tiek izmantotas dažādas tehnoloģijas:

  • Wax: tāda pati slīdvirsma kā slēpes galos. Šīs slēpes ir jāsmērē ar speciālām pēdas smērēm vai klīsteriem, lai nodrošinātu atspērienu.
  • Crown jeb zvīņa ir rievotas slīdvirsma, kas neļauj slēpēm slīdēt atpakaļ. Šī ir virsma ir ļoti universāla un efektīvi funkcionē ļoti plašā temperatūru diapazonā un dažādos trases un laika apstākļos.
  • Skin jeb āda slēpes atspēriena daļā, kas neļauj slēpēm slīdēt atpakaļ. Pēdējos gadus šādas slēpes kļūst arvien populārākas, jo slēpes ar ādu atspēriena daļā labi slīd uz priekšu, neslīdz atpakaļ, āda kalpo aptuveni 2000 kilometrus, kā arī šo slēpju kopšana ir ļoti vienkārša.
  • Zero jeb raupja slēpes atspēriena daļa ir piemērota slēpošanai temperatūrās, kas tuvu nullei.

Klasiskā soļa slēpes

 

Visdrošākais veids kā nekļūdīties, ar nopietniem treniņiem vai sacensībām paredzētajām klasiskā soļa slēpēm, ir pārbaudīt tās ar SkiSelector mērierīci, kas precīzi parāda vai konkrētas slēpes ir jums piemērotas.

Skiselector

Kā izvēlēties distanču slēpes slidsolim

Vispārīgi: Slēpošana slidsolī līdzinās slidošanai tikai šī slida ir ļoti gara un slēpju zābaka papēdis brīvi staigā. Slēpojot pareizi aiz jums sniegā paliks nospiedumi kas veidos skujiņu. Lai varētu veikt efektīvu atspērienu un kustības būtu vieglāk veicamas slēpes slidsolim ir īsākas, bet cietākas nekā klasiskajam solim. Slidsolī slēpošana ir ātrāk nekā klasiskajā solī un ļoti populārs slēpošanas veids Latvijas sagatavotajās trasēs.

Kā izvēlēties izmēru: Slēpes slidsolim, tāpat kā klasiskajam solim, ir jāizvēlas ņemot  vērā jūsu augumu un svaru. Ieteicamais slidsoļa slēpju izmērs ir aptuveni 10cm virs auguma. Slidsoļa slēpēm ir jāņem vērā arī slēpotājas svars. Ja slidsoļa slēpes būs pārāk mīkstas Jūs zaudēsiet enerģiju atspēriena fāzē un slēpes neslīdēs uz priekšu pietiekami labi. Ja slēpes būs par cietu Jums slēpošana prasīs pārāk daudz enerģijas un Jūs nevarēsiet tās kvalitatīvi izmantot, kas ietekmēs slīdamību uz priekšu. Uzticiet pareizo slēpju izvēli mūsu speciālistiem.

Slēpes slidsolim

Ar slidsoļa slēpēm precīzākais veids kā noteikt vai konkrētās slēpes ir Jums piemērotas ir izmantot SkiSelector mērierīci.

Slēpes slīdvirsma: slidsolī visa slēpes slīdvirsma ir vienveidīga un paredzēta kustībai uz priekšu. Atspēriens notiek no slēpes kantes tāpēc nav nepieciešams nekādas atspēriena smēres, kas neļautu slēpei slīdēt atpakaļ. Jo augstā līmeņa būs slēpes, jo slēpēm būs augstvērtīgāka slīdvirsma, kas ļaus attīstīt lielāku ātrumu. Šīs slēpes apstrādā ar slīdamībai paredzētām slēpju smērēm.

 

Kā izvēlēties pārgājienu slēpes

Vispārīgi: Par pārgājienu slēpēm uzskata slēpes, kuras ir platākas nekā standarta slēpes un paredzētas slēpošanai pa nesagatavotām trasēm. Taču mēs šai kategorijai pieskaitām arī pašas vienkāršākās distanču slēpes, kuras vēl neiedalās pa soļiem. Šīs slēpes var izvēlēties iesācēji slēpojot arī pa sagatavotu trasi.

Kā izvēlēties izmēru: Pārgājienu slēpes izvēlas pēc auguma un svara. Katrs ražotājs, lai atvieglotu slēpju izvēli ir sagatavojis tabulu, kurā var atrast sev piemēroto izmēru. Vīriešiem slēpes garums pārgājieniem parasti ir apmēram 15-20 cm virs auguma, bet sievietēm 10-15 cm virs auguma. Jebkurā gadījumā mūsu speciālisti palīdzēs atrast Jums atbilstošo izmēru.

Slīdvirsma:  Pamatā pārgājienu slēpēm ir divu veidu slīdvirsmas. Ar, tā saucamo, zvīņu vai bez tās.

Wax jeb slēpes, kurām visa slīdvirsma ir līdzena un tās ir nepieciešams apstrādāt ar speciāliem slēpju kopšanas līdzekļiem, lai tās labi slīdētu uz priekšu, bet neslīdētu atpakaļ atspēriena brīdī.

Waxless jeb slēpes ar zvīņu (reizēm sauc arī par crown) slēpes vidus daļā zem pēdas. Šīs slēpes nav jāsmērē ar atspēriena smērēm, jo tās neslīd atpakaļ atspēriena brīdī. Šīs slēpes rekomendējam smērēt ar smēri slīdamībai, lai tās labāk slīdētu uz priekšu.

Kā izvēlēties backcountry slēpes

Vispārīgi: Backcountry slēpes ir platākas un īsākas par pārējām distanču slēpēm. Tās paredzētas slēpošanai pa pļavām, mežiem, aizsalušiem ezeriem un citus. Šīm slēpēm gali ir no elastīgāka materiāla, lai tie negrimtu tik dziļi sniegā un vieglāk nāktu no tā ārā. Backcountry slēpes ir pieejamas arī ar metāla malu, lai neslīdētu pa ledu un sērsnu.

Kā izvēlēties izmēru: Ja vēlaties tā saucamās Backcountry slēpes kas paredzētas slēpošanai pa dziļu sniegu, tad tās parasti jāizvēlas krietni īsākas, apmēram 5 cm virs auguma vai reizēm pat īsākas. Bet ļoti svarīgi ir saprast kādas ir Jūsu slēpošanas prasmes un pa kurieni plānojat slēpot. Ar pareizā izmēra izvēli Jums palīdzēs mūsu speciālisti.

Backcountry slēpes

 

Kā izvēlēties universālas distanču slēpes

Vispārīgi Universālas slēpes ir piemērotas slēpošanai gan klasiskajā solī, gan slidsolī. Parasti šīm slēpēm ir salīdzinoši maza izvēlē, jo prātīgāk ir izvēlēties slēpes konkrētam slēpošanas stilam.

Kā izvēlēties izmēru: Ieteicamais universālo jeb Combi slēpju izmērs ir 10-15cm virs auguma, bet ieteicams ņemt vērā arī slēpošanas svaru, lai atrastu maksimāli universālas slēpes, kas derēs gan klasiskajam solim, gan slidsolim.

Universālas slēpes

 

Kādu zīmolu slēpes pieejamas MySport veikalos

Mēs lepojamies ar to, ka esam Latvijā vienīgais specializētais distanču slēpošanas veikals, ar ļoti lielu izvēli. Pie mums pieejamas Fischer, Rossignol, Salomon, Alpina un Skol distanču slēpes.

Jau vairākus gadus mēs esam Fischer Racing centrs Latvijā, tāpēc Fischer slēpes pie mums īpaši lielā izvēlē.

Plašā izvēlē slēpes gan pieaugušajiem, gan bērniem.

 

Kā notiek slēpju izvēles process MySport veikalos

Mūsu speciālisti uzdos Jums visus svarīgākos jautājumus, lai uzzinātu par to pa kurieni un cik bieži Jūs plānojat slēpot, kādas ir Jūsu vēlmes un iepriekšējā pieredze, kā arī citus būtiskus jautājumus, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko slēpju modeli. Ņemot vērā arī Jūsu augumu, svaru un slēpošanas prasmes ieteiksim Jums atbilstošo slēpju izmēru.

Izvēloties slēpes, kuru izvēlē būtisks ir arī slēpotāja svars, mūsu speciālisti vienmēr pārbaudīs vai tās ir svaram atbilstošas.

Pēc pareizo slēpju izvēlēs izstāstīsim kā un ar kādiem līdzekļiem slēpes nepieciešams apstrādāt.


 

Esam sagatavojuši arī viegli saprotamu inforgrafiku, kurā īsumā parādīts kā izvēlēlēties distanču slēpes.

Kā izvēlēties distanču slēpes

Atstāt komentāru