Skriešana ziemā

Silto rudens gaisu beidzot ir nomainījis ziemas vēsais gaiss, sniegs, ledus un arī sals. Šobrīd tieši laikā ir teiciens, ka nav nepiemērotu laikapstākļu, lai skrietu, ir tikai nepiemērots apģērbs! Tad nu mēģināsim šajā rakstā saprast, kā tad īsti ziemā saģērbties, lai būtu komfortabli, droši un patīkami skriet!

Skriešana ziemā

Termoveļa

Termoveļa skriešanai ziemā
Viens no svarīgākajiem apģērbiem ziemā
būs termoveļa. Skriešanas termoveļai jābūt mitrumu izvadošai, lai sportojot pie ķermeņa tā būtu sausa. Pirmais slānis šādai termoveļai ir no sintētiskāka materiāla, kas perfekti novada sviedrus, ārējais no siltāka materiāla, kas dos siltumu. Skriešanai noteikti nevajadzētu izvēlēties makšķernieku, mednieku veļas, kuras ir domātas, lai radītu siltumu, pat ja cilvēks ir mazkustīgs. Termoveļu jāizvēlas atkarībā no skriešanas intensitātes kā arī no laika apstākļiem kādos paredzēts skriet.

Pie mums ir pieejams ļoti plašs termoveļu klāsts gan aktīviem skrējējiem gan skrējējiem, kuri skrien retāk, lēnāk un īsākas distances. Piedāvājam Odlo, Sportful, X-Bionic, Gore un AST termo kreklus un termo bikses.

Apavi

Apavi skriešanai ziemā
Skrienot vasarā mums ir ļoti svarīgi, lai skriešanas apavi labi ventilējas, kas, protams, ir svarīgi arī ziemā, bet papildus tam arī, lai kājas būtu pasargātas no sala,  un sniega un lietus un būtu laba saķere uz slidenas virsmas, lai negūtu nepatīkamas traumas.

Ziemas asfalta apaviem ir raupjāks zoles protektors, kas veidots no mīkstākas gumijas labākai saķerei, atsevišķiem modeļiem ir arī radzes zolē, stabilitātei uz ledus. Ziemas apavi ir pieejami ar dažādām membrānām, kas aizsargās pēdas no mitruma un aukstuma, populārākā ir Gore-Tex, kas pilnībā nelaiž cauri ūdeni, tas ir svarīgi, kad ir atkala vai “slapjdraņķis”.

Krosa apavus ziemā var izmantot arī skrienot pa asfaltu, ja uz tā ir sniega kārta. Svarīgi lai ir laba saķere, tāpēc dažiem krosa apaviem nereti ir radzes, kas nodrošina papildus stabilitāti un saķeri uz ledus, kas var būt zem sniega.

Virsjaka un bikses

Gore jaka skriešanai ziemā
Jaka ziemā jāizvēlas ar vēja aizsardzību
. Vēju aizturošās jakas būs arī mitrumu atgrūdošas. Populārākās ir Softshell un Windstopper membrānas. Ir pieejamas jakas arī  ar Gore-Tex membrānu, kas pilnībā nelaiž caur ūdeni, bet atcerieties, ka ziemā pārsvarā snieg un tādos apstākļos pietiekami būs arī ar Softshell un Windstopper jaku! Ziemā skriešanas jakas galvenā funkcija ir aizsardzība pret klimkatiskajiem apstākļiem (vējš, sniegs, lietus) un sviedru izvadīšana. Siltumu nodrošinās jau pieminētā termoveļa. Ja temperatūra ir īpaši zema, tad var izmantot arī otro slāni

 

 

 

Gore skriešanas biksesBikses, vēlams pieguļošās (tighti), ir ar nelielu siltinājumu iekšpusē, kas nodrošinās papildu siltumu, vēsākam laikam (virs -10), vai salīgākiem skrējējiem. Ir pieejamas arī bikses ar vēju necaurlaidīgu priekšējo membrānu (Windstopper vai kāda cita). Pie zemākām tempereatūrām ieteicams izmantot arī termoveļas bikses. Ja nav ziemas skriešanas bikses, var izmantot vasaras, bet apakšā pavelkot termobikses, šādi gan nav ieteicams ģērbties ja temperatūra ir zem -10! Pie mums ir pieejami arī šorti speciāli velkami pa virsu pieguļošajām biksēm ar vai bez Windstopper membrānas, ja ir par vēsu skrienot tikai biksēs, bet par siltu ar termoveļu apakšā!

Cepure, cimdi, zeķes

Nekādā gadījumā ziemā nedrīkst aizmirst par cepuri, cimdiem un pareizām zeķēm!

Cepures ziemai
Cepure
jāizvēlas nepārāk bieza, lai tā labi izvadītu mitrumu, kas izdalās caur galvu un nepaliktu slapja, tajā pašā laikā, lai nav pārāk plāna. Cepures arī piedāvājas ar Windstopper membrānu vai bez, atkarībā no treniņa intensitātes un laikaapstākļiem ārā. Ja ir pietiekoši daudz matu uz galvas var izmantot arī silto galvas lentu.

Cimdi ar vai bez vēja aizsardzības, nebūs patīkami, ja tie būs pārāk silti, bet vēl nepatīkamāk, ja to nav vispār vai ir pārāk plāni, te individuāli katram pēc sajūtām

Zeķes skriešanai ziemā ir nedaudz biezākas par vasaras un pats galvenais, augstākas! Tādēļ, lai Ahileja cīpsla būtu siltumā, jo nereti skriešanas bikses uzraujas uz augšu un tad šo vietu ir ļoti viegli apsaldēt, zeķes to aizsargā no aukstuma. Parasti ziemas zeķēm, ir klāt 10-20% Merino vilna, lai radītu arī nedaudz siltuma efektu. Ar šādām zeķēm līdz aptuveni -10 grādiem var skriet arī ar vasaras apaviem, ja neesat pārāk salīgs un nelīst lietus, un nav apledojis segums pa kuru skrienat.

Tumšais laiks

Ziemā un rudenī vakari ātri paliek tumši, arī rīti pirms darba dienas vēl ir tumši, tāpēc ir svarīgi rūpēties par savu un apkārtējo drošību.

Pats galvenais skrienot tumšajā laikā ir, lai esi redzams! Lielā daļā skriešanas apavu un apģērbu ir iestrādāti atstrojoši elementi, kuru nevar būt par daudz! Apavos, zeķēs, biksēs, jakās, cimdos un cepurēs ir iestrādāti atstarojošie elementi. Ir iespējams iegādāties speciālas atstarojošas vestes un uz rokas liekamus mirgojošus atstarotājus!

Lai redzētu ceļu, iesakām izvēlēties galvas lampas. Mēs piedāvājam Silva un Mammut ražoto produkciju. Jaunākās paudzes lampas jau ir tik vieglas, ka nemaz nav jūtamas, bet spožums ir pietiekošs, lai varētu skriet pilnībā tumsā kaut vai mežā.

Tempa treniņus iesakām veikt labi zināmā trasē un vēlams tomēr dienas gaišajā laikā. Uzmanieties no citiem skrējējiem un velobraucējiem, skrieniet zemākā tempā, lai savlaicīgi spējat pamanīt šķēršlus, bedres u.t.t, kas var būt jums priekšā un no tiem izvairīties!

Kopsavilkums

Garderobē ir jābūt:

  • Termoveļai
  • Jakai (vēlams ar atstarojošiem elementiem)
  • Biksēm (vēlams ar atstarojošiem elementiem)
  • Cepure, zeķes, cimdi un šalle/lakats
  • Ziemas skriešanas apavi

Skriešana ziemā

Ziemā jāģērbjas tā, lai izejot ārā nebūtu silti un komfortabli,bet nedaudz drēgni,  silti paliks pēc 5-10 noskrietām minūtēm un komforts saglabāsies līdz treniņa beigām, ja iziesiet ārā un jau jums būs patīkami silts, tad ziniet, ka pēc 5-15 minūtēm, ķermenis uzsils un jums būs pārāk karsti. Pie mums novērots, ka ziemā parasti cilvēki saģērbjas pārāk silti, veļa nespēj novadīt sviedrus, un pie zemas intensitātes cilvēks sāk salt, tas parasti beidzas ar saaukstēšanos!

Esiet laipni aicināti uz konsultāciju mūsu veikalos pie speciālistiem, kuri padalīsies ar pieredzi kā saģērbties attiecīgajos laikapstākļos un ieteiks jums vairākus variantus kā veidot savu garderobi

Atstāt komentāru