• Kā pareizi sabalansēt treniņus ar atjaunošanos | Sebastians Kienle

Kā pareizi sabalansēt treniņus ar atjaunošanos | Sebastians Kienle

Triatlons var būt ļoti smags. Viens no iemesliem kāpēc triatlonisti spiež sevi ārpus savām robežām un sāpēm ir tas, ka atpūta un atlīdzības garša ir daudz saldāka un labāka. Bet dažreiz ir svarīgi atpazīt šo trauslo līniju starp to, ka moki sevi vai kad jau sāc kaitēt sev. Kā var zināt cik ir daudz, vai pārāk daudz?

Sebastians Kienle triatlons

Ieklausies savā ķermenī

Polar sportists Sebastians Kienle balansē savus treniņus un atpūtu, klausoties savā ķermenī un izmantojot uzticamus datus. Tā nekad nav viena konkrēta lieta, kas padara viņu aizdomīgu par to vai viss notiek pareizi. Tas ir datu apvienojums un viņa subjektīvās sajūtas, kas vedina viņu uz līdzsvara meklējumiem.

Pēc 20 gadiem sportā, Sebastians apzinās, ka viņš spēj ieklausīties savā ķermenī, taču zina arī to, ka ļoti daudzi to neprot. Iemesls ir tāds, ka nodarbojoties ar triatlonu tu esi spiests ignorēt visas pazīmes, labas vai sliktas, ko sniedz ķermenis. Tas tāpēc, ka ir jāpieņem, ka ar darbu rodas zināmas sāpes.

“Kad ķermenis ir ievainots, izdedzis vai ir jūtama pārslodze, tiek zaudēts prieks un aizraušanās uz sportu kopumā. Tāpēc svarīgi ir reaģēt, pirms nav par vēlu”, saka Kienle.

Dažreiz problēma ir tā, ka izdara nepietiekami, nevis par daudz. Tas ir patstāvīgs izaicinājums: kad klausīties savā ķermenī un kā saprast, ka cenšaties izvairīties no diskomforta? Tas ir nepārtraukts gājiens pa ļoti plānu virvi, kas prasa pastāvīgu piepūli: no vienas puses, jums ir jāignorē tie signāli, kurus jūsu ķermenis jums dod, un, no otras puses, jums jāiepazīstas ar to, ko jūsu ķermenis jums stāsta.


Pārraugiet/apziniet savu atjaunošanos

Pieredze ir vērtīga, lai izprastu jūsu ķermeni un prātu, bet jūsu subjektīvā sajūta var maldināt. Tāpēc uzticamiem datiem ir izšķiroša nozīme, lai nevarētu pārpūlēties, un ja seko tam līdzi, tas virzīs uz pareizo ceļu.

“Dati palīdz man novērst kļūdas un meklēt brīdinājuma zīmes. Kad mana sirdsdarbība un ortostatiskais tests (mainot ķermeņa stāvokli no horizontāla uz vertikālu un atpakaļ, tiek noteiktas sirdsdarbības un asinsrites parametru izmaiņas) parādīs, ka ar mani viss ir kārtībā, es zināšu, ka tiešām viss ir labi. Dažreiz manas sajūtas ir skaļas un iet pāri visam. Pat tad, ja dati liecina, ka es neesmu atjaunojies, bet es jūtos labi, es nepārtruacu treniņus. Bet, ja abi –dati un sajūtas sauc pēc pauzes, es ņemu 3-4 dienu atpūtu,” saka Sebastians.

Tātad, kāda veida atjaunošanās dati palīdz Sebastianam Kienlem sasniegt pjedestālu?

“Es novēroju savu atjaunošanos, regulāri veicot ortostātiskos testus, kas norāda, cik svarīga ir mana kopējā sistēma. Tie saka vai ir nepieciešams vairāk darbs, vai tieši pretēji, ka ir nepieciešama atpūta jeb atvieglots darbs. Kā arī, katru otro dienu es uzraugu savu sirdsdarbības ātrumu un mēru sirdsdarbības mainību.”

Papildus fiziskās sagatavotības slodzei ir arī citi stresa faktori, kas ietekmē atjaunošanos.

“Pirms lielām sacensībām es uzraugu savu vispārējo darbību, kad mēru arī pulsu guļot gultā. To daru, lai iegūtu visaptverošu priekšstatu par manu atveseļošanās līmeni, tostarp stresu, ko neiegūstu treniņu procesā. Piemēram, stresa līmeņi kļūst ļoti lieli, kad jāpiedalās preses konferencēs un jāsniedz intervijas. Ja tam nepievērš uzmanību, var kļūt diezgan noguris jau pirms došanās uz sacensībām vai treniņiem.”

Sekojot visiem šiem datiem, Kienle var tikt tur, kur vēlas, un sasniegt to ātrāk. Pieredze kalpo vienam un tam pašam mērķim, bet izmēģinājumu un kļūdu apgūšana ir lēnāks ceļš.

“Vienkārši sakot, es pārbaudu savus datus, pirms es nepieļauju kļūdu,” piebilst Sebastians.


Atalgo sevi

Līdzsvars ir arī par iekļūšanu un izkāpšanu no savas komforta zonas. Sebastians Kienle spiež sevi ārā no savas komforta zonas, bet vienmēr pēc tam viņš to sev atlīdzina. Sacensību uzvarēšana vai tikšana uz pjedestāla nav vienīgais notikumus, kas prasa sevis lutināšanu –tik pat svarīgi ir mazie sasniegumi.

“Pēc 8 stundu ilgas braukšanas pa aukstumu, lietu ar velosipēdu un pēc karstas dušas apmeklējuma, nekas nav garšīgāks par šokolādes batoniņu ērtā dīvānā. Es to daru visu laiku, apbalvoju sevi ar nelieliem labumiem. Tas ir būtiski, lai saglabātu intensīvu triatlona režīmu. Tas ir līdzsvars. “

Sebastiāns Kienle triatlons velo

Cilvēki, kuri nekad neatstāj savu komforta zonu, zaudē to sajūtu, ko sniedz mazie laimes brīži, kas nāk tikai, kad uzvari sevi. Lai palīdzētu jums sasniegt šos brīžus, vienlaikus saglabājot līdzsvaru, mēs sniedzam jums datus –pārējais ir atkarīgs tikai no jums.

 

Teksts pārtulkots no Polar mājaslapas. Links: https://www.polar.com/blog/balance-training-recovery-sebastian-kienle/

* Rakstu sagatavojis un publicējis SIA MySport. Rakstu pārkopēt un pārpublicēt, bez SIA MySport administrācijas atļaujas, ir stingri aizliegts.

Atstāt komentāru