• Kā pareizi ģērbties nodarbojoties ar distanču slēpošanu

Kā pareizi ģērbties nodarbojoties ar distanču slēpošanu

Distanču slēpošana ir sporta veids, kurš nodarbina visas lielākās muskuļu grupas. Slēpojot ar distanču slēpēm ļoti liela nozīme ir apģērbam, jo tam jābūt funkcionālam un jāļauj brīvi kustēties. Apģērbam, ko izmantojat slēpojot jāpasargā no zemām temparatūrām un aukstā vēja, kā arī jāizvada liekais siltuma daudzums no apģērba un labi jāelpo. Šis raksts ir izveidots, lai jums palīdzētu izvēlēties piemērotāko apģērbu slēpošanas treniņam. Palīdzēsim arī saprast galvenos ģērbšanās principus ziemas apstākļos.

Kā pareizi ģērbties nodarbojoties ar distanču slēpošanu

Apakšveļa

Sākumā nepieciešams izvēlēties sportam paredzētās apakšbikses un krūšturi, kas izgatavoti no 100% poliestera. Poliesters neiesūc sevī mitrumu, bet atgrūž to prom no ādas. Lielākoties tas notiek caur nākamo slāni, ļaujot jums palikt sausiem un saglabāt siltumu. Diemžēļ daudzi slēpotāji mēdz pieļaut kļūdu, izmantojot parasto kokvilnas apakšveļu. Ja, jums nav iespējams lietot poliestera izstrādājuma apakšveļu, jebkādu iemeslu dēļ, ieteikums ir labāk tad to nelietot vispār. Šādos gadījumos iesakām izlaist apakšveļas slāni un vilkt uzreiz funkcionālo bāzes slāni jeb termoveļu.

Apakšveļa slēpošanai

Bāzes slānis jeb termoveļa

Virs apakšveļas būtu jāvelk pirmais bāzes slānis jeb termoveļa, kas arī ir izgatavots no poliestera. Tas tāpēc, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku saskari ar ķermeni. Šim slānim ir jābūt ciešam ne tikai rokās, vēderā un krūšu daļā, bet arī padusēs, lai nevienā vietā nebūtu apģērbs atkarājies no auguma. Pretējā gadījumā, mitrums paliks uz ādas, nevis iesūksies apģērbā un radīs vēsu sajūtu ķermenī. Aukstos un vējainos apstākļos (ja nav uzvilkta jaka un bikses, kas aiztur vēju), ieteicams izvēlēties šo slāni ar vēja necaurlaidīgu priekšpusi, lai pasargātu jutīgākās zonas.

Priekš tiem, kuri izvēlas slēpošanas treniņu veikt lēnāk un ar mazāku intensitāti, poliestera un vilnas sajaukums ir lieliska opcija. Vilna nenovada tik labi mitrumu kā poliesters, bet tā ļoti labi notur siltumu. Šī kombinācija padarīs jūsu treniņus komfortablus, ja esat izvēlējies to darīt zemā intensitātē, bet aukstās ziemas dienās.

Bāzes slānis slēpošanai

Termozeķes

Termozeķes arī jālieto tādas, kuras ražotas no poliestera vai poliestera sajaukumā ar vilnu, ja jums bieži salst pēdas. Vēsākos apstākļos daži slēpotāji mēdz izmantot divas plānākas zeķes, kuras nodrošina sildošu slāņu efektu. Turpretī, citi izvēlas biezākas vilnas/poliestera zeķes. Tas ir pilnībā atkarīgs no tā, kādas jums ir sajūtas un kāda izmēra zābakus lietojat. Tomēr, veicot zeķu izvēli pārliecinietes, ka tās nav pārāk biezas. Tas tāpēc, lai zābākā paliek nedaudz brīva vieta gaisa cirkulācijai starp zeķi, zābaku un pēdu. Vēl viens ieteikums, pirms velkat pēdu zeķēs, pārbaudiet, vai tās ir pilnībā sausas. Ja pēdas nebūs sausas, tad tas radīs aukstuma sajūtu un iespēju, ka treniņa laikā pēdas nosals.

Pareiza zeķu izvēle

Virsējais slānis

Slēpojot virs termoveļas jāvelk distanču slēpošanas jaka un bikses. Slēpošanas jakām un biksēm jābūt ar vēju aizturošu materiālu priekšpusē un elastīgu elpojošu materiālu aizmugurē. Rezultātā apģērba priekšpuse aizsargās pret vēju un aukstumu, bet muguras daļa novadīs lieko karstumu un mitrumu. Sacensībās vai treniņos ar augstu intensitāti šī kārta tiek izmantota lielākoties tikai iesildoties un atsildoties. Sacensībās vai augstas intensitātes treniņos slēpotāji parasti virs termoveļas velk elastīgu sacensību tērpu (triko).

Vesti rekomendējam izmantot siltākās ziemas dienās, kad to varat vilkt virs termoveļas, bet nevilkt jaku. Šādā kombinācijā Jums nebūs pārlieku karsti.

Dienās, kad ir ļoti auksts un nepietiek ar termoveļu un jaku, iesakām zem jakas vēl pavilkt otro slāni (2nd layer). Otrā slāņa apģērbs parasti ir no flīša vai kāda cita materiāla, kas ir biezāks un siltumu noturošāks par termoveļu.

Virsējais slānis

Cepures, galvas saites un cimdi

Lai regulētu siltumu un sviedru izdalīšanos no galvas un rokām, cepurei un cimdiem arī jābūt no poliestera bāzes materiāla. Distanču slēpošanas cepures ir salīdzinoši plānas, jo tām ir ļoti labi jānovada karstums, kas izdalās no galvas. Ja laikapstākļi ir līdz -10 grādiem, slēpotāji ir iecienījuši galvas saites, kuras ir gan funkcionālas, gan labi izskatās. Distanču slēpošanas cimdi ir jāizvēlas atbilstoši gaisa temperatūrai, kā arī jāņem vērā cik salīgas ir Jūsu rokas. Cimdiem ir jābūt vēju aizturošiem un mitrumu izvadošiem. Rekomendējam iegādāties divus cimdu pārus, vienus plānākus siltākām ziemas dienām un biezākus aukstākām ziemas dienām. Slēpotājiem, kuriem ir ļoti salīgas rokas un tās pašas nesasilst, iesakām izvēlēties pēc iespējas siltākus cimdus (piemēram ar "Primaloft" materiālu), kuri palīdz radīt siltumu pie ādas.

Cepures, galvas saites un cimdi

Jebkurā no ķermeņa daļām, labāk ir izmantot vairākas kārtas jeb slāņus, jo tas radīs iespēju jums novilkt kādu no tiem, ja kļūst pārāk karsti. Neiesakām uzlvilkt vienu biezu jaku, svīst un pēc tam justies slapji un nekomfortabli. Izvēloties piemērotu apģērbu Jums būs silti, āda būs sausa un liekais mitrums tiks izvadīts, ļaujot izbaudīt katru slēpošanas mirkli.

* Rakstu sagatavojis un publicējis SIA MySport. Rakstu pārkopēt un pārpublicēt, bez SIA MySport administrācijas atļaujas, ir stingri aizliegts.

Atstāt komentāru