Kā izvēlēties velo apģērbu

Neatkarīgi no tā vai braucat uz darbu, pa pilsētu, šoseju vai mežu, mierīgā tempā vai sportiskā režīmā – velo apģērbs Jūsu braukšanu padarīs ērtāku. Velo apģērbs veidots, lai brauciens ar velosipēdu būtu ērtāks, patīkamāks un ļautu veikt garākas distances.

Atrodi sev piemērotāko

Lai aizbrauktu uz veikalu vai pludmali, Jums nav nepieciešams sportistu velo apģērbs ar dažādiem sponsoru un atbastītāju logo. Velo apģērba izvēle neaprobežojas ar sportistiem pieejamajiem modeļiem. Šobrīd piedāvājums ir ļoti plašs un katrs var atrast sev piemērotāko un gaumei atbilstošāko.

Uzvelc plānu velo kreklu ziemā un Tu nosalsi! Uzvelc biezu jaku vasarā un Tu pārkarsīsi. Ir jāatrod pareizais balanss.

Jums ir jāatrod arī sev piemērotākais piegriezums, lai apģērbs nebūtu pārāk apspiests un pārāk brīvs. Jāsaprot vai vēlaties aerodinamisku velo apģērbu sacensībām vai brīvāk krītošu apģērbu ikdienai.

Lai atrastu piemērotāku riteņbraukšanas apģērbu mēs rekomendējam sekot šiem trīs soļiem:

  1. Izvēlies laika apstākļiem un vajadzībām piemērotu velo apģērbu
  2. Atrodi sev piemērotu piegriezumu
  3. Atrodi sev tīkamākās krāsas un dizainu.

Velo apģērbs

Velo krekli

Ikvienam ir atšķirīgas vēlmes, ķermeņa formas un izmēri. Ir būtiski atrast sev piemērotāko velo krekla piegriezumu. Viss ir ļoti vienkārši – ir brīvāki krekli, kas būs komfortabli lietošanai visas dienas garumā un ir krekli, kas piemēroti aktīviem treniņiem un sacensībām. Abu veidu velo krekli ir pieejami dažādos izmēros gan lieliem, gan maziem riteņbraucējiem.

Velo krekls
Krekli, kas ir piemēroti lietošanai visas dienas garumā ir brīvāki, bet nav "plīvojoši" salīdzinājumā ar skriešanas krekliem. Šie krekli ir ne tikai pietiekami aerodinamiski, bet arī ļoti ērti, ar tiem droši varat doties garos pārbraucienos, pa ceļam “paņemot” arī kādu kafijas pauzi. Tiem ir brīvāka plecu un jostas daļa, lai Jūs nebūtu pārlieku iespīlēts.

Bodyfit jeb ļoti pieguļošie velo krekli ir piemēroti aktīviem treniņiem un sacensībām. Parasti šādus kreklus izmanto ambiciozi amatieri un profesionāli riteņbraucēji, lai sasniegtu maksimālu rezultātu. Šie krekli ir ļoti aerodinamiski un to priekšējā daļa ir daudz īsāka nekā aizmugurējā. Mērot veikalā šo kreklu un stāvot pie spoguļa, Jūs izskatīsieties un jutīsieties nepierasti, bet, uzkāpjot uz velosipēda un ieņemot pareizo pozu, viss būs tieši tā kā vajag.

Kad esat atradis sev piemērotāko piegriezumu, ir nepieciešams kreklu izvēlēties atbilstošiem laika apstākļiem. Ir pieejami dažādi modeļi, ar plānāku vai biezāku materiālu, ar īsām vai garām piedurknēm, ar pilnu vai daļēju rāvējslēdzēju, ļoti elpojoši vai vēju aizturoši velo krekli.

Siltiem, karstiem, sausiem laika apstākļiem iesakām velo kreklu ar īsām piedurknēm. Šie krekli ļoti labi elpo un izvada lieko mitrumu. Ļoti karstiem laika apstākļiem rekomendējam izvēlēties īpaši plānu velo kreklu.

Kalnu riteņbraukšanas apģērbs

Mainīgiem laika apstākļiem iesakām velo kreklus ar garām piedurknēm. Dienās, kad ir sauss, bet vēss noderēs krekls, kurš priekšpusē aiztur vēju, lai ķermenis pārlieku neatdzistu. Dienās, kad līst lietus noderēs kāds no Sportful NoRain kolekcijas krekliem, kas aiztur arī mitrumu.

Kad esam izvēlējušies kreklu atbilstoši laika apstākļiem, neaizmirstam arī par krāsu un dizainu. Jā, šis nav pats svarīgākais faktors, bet vai Jūs vilksiet kreklu kurš Jums nepatīk? Nē! Pārliecinieties, ka izvēlētā krāsa un dizains Jums patīk un lietojiet kreklu ar prieku.

 

Velo šorti un bikses

Brīvi krītoši velo šortiVelo šorti vai bikses noteikti ir vissvarīgākā velo apģērba vienība, jo tiem ne tikai labi jāder, jābūt ērtiem un labi jāizskatās, bet tiem arī jānodrošina, lai mēs varētu ilgstoši nosēdēt uz velo sēdekļa. Tā saucamajam velo "pamperam" jeb polsterējumam ir liela nozīme. Mēs iesakām netaupīt līdzekļus velo šortiem vai biksēm un iegādāties tiešām kvalitatīvus šortus vai bikses ar kurām būs prieks braukt.

Velo šortus izvēlamies siltajiem gada laikiem, bet bikses attiecīgi rudens beigu daļā, ziemā un pavasara sākumā.

Izvēloties šortus un bikses, jāņem vērā:

  • Brīvus vai pieguļošus? Lielākoties tiek izmantoti pieguļoši velo šorti, bet arvien populārāki paliek brīvi krītošie velo šorti, kuri tiek izmantoti ikdienas, atpūtas un tūrisma braucienos. Brīvi krītošie šorti ir pieejami ar un bez polsterējuma.
  • Ar vai bez lencēm? Pieguļošie velo šorti kungiem pamatā tiek izmantoti ar lencēm, jo šādi šorti ir ērtāki un neslīd uz leju, bet dāmas biežāk izvēlas šortus bez lencēm. Arī kungiem ir pieejami šorti bez lencēm. Brīvi krītošie šorti parasti ir bez lencēm.
  • Polsterējums. Iesakām izvēlēties zināmu zīmolu šortus ar kvalitatīvu polsterējumu, jo tieši polsterējums ir tas, kurš nosaka vai Jūsu brauciens ar velosipēdu būs patīkams. Polsterējumi atšķiras ar biezumu un formu. Sievietēm un vīriešiem ir atšķirīga polsterējuma forma. Biezākie polsterējumi ir paredzēti garākiem braucieniem un braucējiem, kuri ar velo brauc retāk un kuru sēžamvieta pie velo sēdekļa vēl nav pieradusi. Kad būsiet sabraucis pietiekami daudz kilometrus, tad biezākais polsterējums vairs neprasīsies.
  • Materiāls. Iesakām izvēlēties kvalitatīva materiāla velo šortus, kuri labi elpo un novada lieko mitrumu. Nebūs patīkami sēdēt uz velo sēdekļa, ja šorti ļoti ātri paliks slapji. Rudens un pavasara sezonai ir pieejami arī NoRain velo šorti, kuriem ir siltā odere un kuri aiztur mitrumu.
  • Iesācējiem. Iesācēji bieži vien nevēlas iegādāties apspīlētos velo šortus, jo tajos jūtas neērti. Braucot uz darbu vai atpūtas izbraucienos, tas arī nav nepieciešams. Šobrīd ir pieejama plaša izvēle ar brīvi krītošiem velo šortiem. Šādā gadījumā iesakām arī velo apakšbikses, kuras ir ar polsterējumu un var pavilkt zem jebkuriem šortiem.

Apģērbs riteņbraukšanai

Velo jakas un vestes

Sportful velo jaka
Velo jakas mūsdienās ir ļoti dažādas. Ir pieejamas plānas riteņbraukšanas jakas, kuras aiztur vēju un lietu, un pamatā tiek izmantotas vasaras sezonā. Ir atstarojošas jakas, kuras ir labi redzamas diennakts tumšajās stundās. Ir biezās jakas ar siltumizolācijas slāni un vēju aizturošo membrānu. Šādas jakas Latvijas klimatā ir aktuālas no agra rudens līdz pat pavasara vidum. Katram riteņbraucējam noteikti ir nepieciešama vismaz viena plānā un viena biezā velo jaka.

Vestes riteņbraukšanai pamatā tiek izmantotas, lai aizturētu vēju, bet ir arī vestes, kas aiztur lietu un atstarojošās vestes.

Plānās jeb vēja un lietus jakas un vestes.

Sportful Hot Pack jakas un vestes, kas aiztur vēju un arī lietu ir plānas, vieglas, salokāmas un ērti ieliekamas kabatā. Jebkuru no šīm jakām ir ērti paņemt līdzi dienās, kad ir mainīgi laika apstākļi. Piegriezums šīm jakām un vestēm ir uz augumu, tāpēc tās ir ērtas un netraucē braukšanai. Jakas un vestes, kas aiztur tikai vēju, bet neaiztur mitrumu ir plānākas un sver tikai nedaudz virs 50 gramiem. Lietus jakas ir nedaudz biezākas, bet arī ļoti vieglas un salokāmas. Šīs jakas aiztur gan vēju, gan mitrumu, bet tās nav tik elpojošas kā vēja jakas. Ar šīm jakām droši var braukt lietainās dienās. Visām šīm jakām ir iestrādāti arī atstarojoši elementi, kas būs pamanāmi diennakts tumšajā laikā. Ir arī atsevišķi "High visibility" modeļi, kuriem atstarojošo elementu ir vairāk.

Atstarojošās jakas un vestes

Visām jakām un vestēm ir iestrādāti atstarojošu elementi, bet zīmolam Sportful ir pieejami Reflex modeļi, kuri ir ļoti labi pamanāmi tumsā. Šīs jakas un vestes aiztur arī vēju un kādu laiku arī lietu, tāpēc daudzi šīs izmanto arī kā lietus jakas. Tādēļ ka šie modeļi ir biezāki nekā vēju aizturošie modeļi, tie nav salokāmi un ieliekami kabatā.

Biezās velo jakas

Šīm jakām sezona ir ļoti gara - no agra rudens līdz pat pavasara vidums. Rudens/ziemas velo jakām ir pieejami dažādi biezumi. Plānākās no šīm jakām labi derēs rudenī un pavasarī, kad temperatūra ir virs +5 grādiem, bet biezākās noderēs zem +5 grādiem. Lai zinātu kuru modeli iegādāties Jums būs nepieciešams izlemt līdz cik zemām temperatūrām ar velo brauksiet. Iesakām iegādāties jaku, kura ir pietiekami silta, aiztur vēju un atgrūž mitrumu, lai Jūs būtu pasargāts no ārējas vides iedarbības. Bet iekšējo mikroklimatu iesakām regulēt ar apakšējo slāni. Siltākos laika apstākļos uzvelkot plānāku termokreklu, bet aukstākos biezāku termokreklu vai divus. Mūsu veikalos pieejamas velo jakas no labākajiem zīmoliem: Sportful un Gore. Sportful velo jakas ir Itāļu ražojums tāpēc tai ir ciešāks piegriezums un izmērs jāiegādājas par vienu lielāks kā ierasts.

Apakšveļa riteņbraukšanai

Izvēloties apakšveļu riteņbraukšanai Jums nepieciešams zināt, kurai sezonai to vēlieties iegādāties.

Ziemas sezonā iesakām izmantot sporta termoveļu, kura uztur piemērotu mikroklimatu nodrošinot ar nepieciešamo siltumu un izvadot lieko mitrumu. Vēl rudens un agra pavasara dienās iesakām izmantot plāno termoveļu, bet aukstākās ziemas dienās, kad temperatūra ir zem 0 grādiem iesakām izmantot biezāku termoveļu.

Vasaras sezonās jāizvēlas riteņbraukšanas apakškrekli (tautā saukti par "sviedriņiem"), kuri vēsākās dienās nodrošinās papildus siltumu, bet karstākās dienās palīdzēs novadīt lieko mitrumu. Mēs rekomendējam zem velo krekla vienmēr vilkt apakškreklu. Arī ļoti karstās vasaras dienās, jo tas labi uzsūc mitrumu un ātri to izvada uz āru un nodrošinās papildus komfortu, jo neļaus slapjajam velo kreklam pielipt pie ādas.

 

Aksesuāri

Velo cimdi
Roku un kāju sildītāji
noderēs vēsākās dienās. Tie ir ērti ieliekami un izņemami no velo krekla kabatas un ātri uzvelkami un novelkami. Roku un kāju sildītāji nodrošina ar papildus siltumu, atsevišķi modeļi aiztur arī vēju un mitrumu. Izvēlieties Sportful, Gore vai Castelli roku un kāju sildītājus.

Velo cimdi nepieciešami gan ziemā, gan vasarā. Aukstajos gada mēnešos izvēlieties kādus no rudens/ziemas kolekcijas cimdien, kuri ir ļoti silti un aiztur vēju. Vasaras velo cimdi ir plānāki, tie ir labi elpojoši un novada lieko mitrumu. Vasarai varat izvēlēties garos vai īsos velo cimdus no Sportful un Silvini. Riteņbraukšanas cimdiem plaukstas daļā ir arī polsterējums un gēls, kas slāpē vibrācijas un silikona ielaidumi, kas palīdz noturēt stūri.

Velo cepures noderēs rudenī, ziemā un pavasarī, kad nepieciešams papildus siltums. Cepuri velkam zem ķiveres.

 

Ģērbieties pa slāņiem

Ir ļoti svarīgi apģērbu vilkt vairākos slāņos, lai nodrošinātu maksimālu komfortu. Vasaras sezonās augšdaļā parasti tiek izmantots apakškrekls, krekls, veste un rociņas, bet apakšdaļā šorti un kājiņas vai celīši. Tad atkarīgi no laika apstākļiem varat kaut ko uzvilkt vai novilkt. Aukstajos gada mēnešos augšdaļā parasti velk jaku un zem tās velk termoveļu, bet apakšā pietiek tikai ar siltajām biksēm.

Mēs ceram, ka šie ieteikumi palīdzēs Jums izvēlēties piemērotāko velo apģērbu no mūsu plašā piedāvājuma.

Mūsu veikalos jaunā velo apģērbu kolekcija pieejama ļoti plašā piedāvājumā.

Vēlies uzzināt vairāk un atrast sev piemērotāko droši nāc uz kādu no mūsu veikaliem Rīgā – izskaidrosim un palīdzēsim atrast atbilstošāko velo apģērbu!

Velo apģērbs rudenim

 

Atstāt komentāru